Точно в 4 часа през нощта трябва да преместим стрелките с един час назад

Тази нощ преминаваме към зимното часово време. Точно в 04:00 часа трябва да преместим стрелките на часовниците с един час назад. За много хора влиянието от това е толкова силно, че води до безсъние, лошо настроение и понижаване на работоспособността. Според изследователи, при смяната на часовото време, всеки пети човек закъснява за някъде.

 

Връщането на стрелките назад е сред най-сигурните знаци, че е дошъл края на лятното време и безгрижие. Поне три седмици обаче са нужни на организма ни, за да се настрои към новото часово време. Имунната ни система става по-нестабилна, настроението - също.

 

В най-лошия случай се появява лека дезориентация. От гледна точка на това коя от двете промени на часа – пролетната или есенната е за предпочитане, есенната е по-благодатната. Защото на практика ние вземаме малко повече от светлата част от денонощието. Повечето хора сме дневни животни, обичаме да сме активни в светлата част от деня”, казва психологът Светлана Павлова.

 

Психолозите обясняват, че променливите сезони и смяната в часа влияят негативно предимно върху градските хора. За здравата психика обаче периодът не е фатален.

 

Ако пък сме от хората, които трудно минават през промяната, добре е да се въоръжим с позитивни мисли. „Да бъдем с хора, с които ни е добре, да правим неща, които са ни приятни, да бъдем на места, където се чувстваме разтоварени”, съветва Павлова.

 

Репортер: Искра Урумова