Стихията остави без електричество десетки хиляди души в цяла Северозападна Европа

13 жертви е взела бурята, която премина през северозападна Европа. Шест от жертвите са в Германия, останалите във Франция, Великобритания и Холандия. В Северно море е измерена рекордна скорост на вятъра - 191 километра в час.

 

След като премина през Великобритания, Франция и Германия, бурята се насочи към Скандинавските страни. Там вятърът достигна скорост 162 километра в час. В Швеция 60 хиляди домакинства останаха без ток. Много пътища в района са затворени заради паднали дървета. Движението на влаковете беше ограничено заради прекъснати електропроводи и за да могат спасителните екипи да отстранят отломките от релсите.

 

През нощта ураганът достигна и Финландия, където прекъсна електричеството на 11 хиляди домакинства. Тежко е положението и в Естония, където на тъмно и студено са повече от 130 хиляди души. Вятърът е бил толкова силен, че е отнесъл покрива на училищен физкултурен салон и пететажна жилищна сграда. Според специалисти, пораженията в Естония са толкова сериозни, че възстановяването може да отнеме една седмица. В Литва без ток са 8500 души, а в Латвия 120 хиляди бяха откъснати от света.