Песимизмът владее повече населението в градовете

Спад в доверието на потребителите през октомври отчетоха от националната статистика. Общият показател, който го измерва, се е понижил с 0,9 пункта спрямо равнището си от юли, съобщиха от НСИ. Това се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население, отчитат експертите.

 

Песимизмът за бъдещето расте сред населението в градовете. В контраст подобрение в следващите 12 месеца очакват потребителите в селата. Като цяло потребителите не отчитат положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства. Общата им оценка за развитието на икономическа ситуация в страната през последната година обаче се подобрява и балансовият показател, който я измерва, се е покачил с 2,1 пункта.

 

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани от предходната анкета, предаде БГНЕС. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

 

През октомври по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване. Отрицателни остават и нагласите по отношение извършването на разходи за покупка на автомобил, покупка или построяване на жилище, разходи за подобрения на дома през следващата година.