Отецът призова правителството към мъдрост

Ексклузивно: отец Васил, който помоли полицията да не посяга на протестиращите

 

"Много ви обичам и затова съм тук. Обичам отечеството, държавата, народа и децата. Дойдох, защото и преди не беше добре, но от пет месеца държавата не отива на добре. Беше ми много тъжно и всеки момент, когато виждах какво става по телевизията, аз всеки момент бях готов да дотичам до града и да кажа на полиците - не бийте протестиращите, те не са виновни.  И полицаите също не са виновни. Виновните са на друго място, то се знае".

 

Това заяви за „Здравей, България” отец Васил от храма в с. „Железница” – „Успение Богородично”, който дойде в София, за да помоли полицията да се смири.

 

Отец Васил обясни, че не търси изява и дори се обърна към патриарх Неофит и го помоли за прошка за това, че не е взел разрешение от него да присъства в студиото.

 

Не съм дошъл да правя бунтове, а да призова хората към мир и правителството към мъдрост. Считам, че тези хора нямат мъдрост и трябва да престанат да си обиждат хорицата, защото всяко едно човешко същество по земята е Божие създание”, заяви отецът.

 

Той бе категоричен, че със собствените си очи е видял „да бият студентите и да ги мятат като чували с картофи”.

 

Отец Васил отправи и един личен апел към управляващите:

 

„Не е начинът да ви ограждат с железни огради. Не е редно да ви пази жандармерия. Управлявайте така, че хората да ви обичат и прегръщат. Мен като ме видяха, прегърнаха ме и ми казаха – „Отче, добре си дошъл”.

 

Отецът сподели, че се надява Църквата да не го накаже за това, че е си е позволил да бъде миротворец.

 

В студиото на предаването Виктор Стоянов – музикант и част от протеста от самото му начало, изрази благодарността си към отец Васил, защото по негови думи „младите хора имат нужда от подкрепа и най-вече от духовна”.

 

Какво разказа Виктор Стоянов за безредиците и полицейското насилие - гледайте във видеото.