По правило забрана има и за майките на деца до 6 години, майки на деца с увреждания и обучаващи се

Лекари, медицински сестри, учители и застрахователи – Това са професиите, за които има сериозно търсене в бюрата по труда. Заради предстоящите празници обаче от Агенцията по заетостта отчитат, че все повече работодатели искат да наемат временно бармани, сервитьори и продавачи. Каква работа все още можем да намерим за празниците и кой няма право на извънреден труд – Анелия Веселинова и Марина Цекова по темата.


Федя Аргиров преди повече от десетилетие превърнал дома си в с. Арда в къща за гости. Оттогава селският туризъм е бизнес и препитание на цялото му семейство.


„В резултат на това, че интересът става все по-голям и по-голям, все по-голямо е натоварването по време на празниците и почивните дни. Именно тогава ни идва претоварено и се налага да наемаме допълнителен персонал”, обяснява Федя Аргиров.  


Казва, че най-натоварено е в кухнята тъй като туристите предпочитат домашно приготвена храна. За това за предстоящите празници ще наеме 3-ма души, които да помагат в готвенето и обслужването на туристите.


Силвия е сред тези, които се надяват някой от хотелиерите да я наеме на работа.Спомня си, че миналата година така успяла да събере достатъчно пари, с които семейството й спокойно посрещнало празниците.


По данни на Агенцията по заетостта в бюрата по труда се е увеличило търсенето на персонал и в ресторантьорството – основно бармани и сервитьори и в търговията – продавачи и опаковачи на стока. Експертите предупреждават обаче да не забравяме и едно основно право на всеки служител – работата на официални празници се заплаща двойно.


„Когато обаче е и извънреден труд работникът или служителят трябва да получава още едно увеличаване към него с предвидените по закон размери и когато това е работа по време на празник, с още 100% се увеличава неговата надница”, обяснява Величка Микова от КНСБ.


И ако допълнителното заплащане за извънреден труд изглежда примамливо експертите напомнят, че не всеки има право да го полага. Пълна забрана за извънреден труд имат непълнолетните работници, бременните или жените в напреднал етап на лечение ин-витро.


По правило забрана има и за майките на деца до 6 години, майки на деца с увреждания, независимо от тяхната възраст и обучаващи се. Те обаче могат да се съгласят да работят извънредно, ако работодателят има нужда.


При нарушение на трудовите ни права от Инспекцията по труда припомнят, че на номер 0 700 17 670 всеки може да получи безплатна консултация, както и да подаде сигнал за нередности.


Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Марина Цекова и Анелия Веселинова