Протестиращите пред Народното събрание стигнаха до сблъсъци с полицията

С милиард повече се пълни хазната през следващата година. Толкова са планираните приходи, които се очаква да влязат в бюджета на страната през 2014 година. Това решиха депутатите като приеха общата финансова рамка на България за догодина

 

Депутатите прекараха повече от 14 часа в Народното събрание за да обсъдят Бюджет 2014. В присъствието на финансовия министър депутатите започнаха ударно да отмятат текст по текст от Бюджет 2014. След няколкочасово заседание стана ясно колко са очакваните приходи в хазната догодина, както и колко се планира да изхарчим. След като рамката на бюджета стана факт, парите на отделните ведомства скараха депутатите.

 

Допълнителни 150 милиона лева се очаква да подсилят бюджета от таксата от 20 %, която през следващата година ще трябва да плащат производителите на енергия от вятър и слънце. Най-вероятно те ще използват за инвестиции в енергетиката. За първи път от години бюджетът на МВР ще е под един милиард лева. През 2014-та полицията ще има за харчене малко над 999 милиона лева. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че тези пари не могат да покрият всички компетенции на МВР.

 

Появиха се и съмнения, че парите от глоби от нарушения на пътя, които постъпват в специален фонд към МВР, не отиват по предназначение. Това провокира финансовият министър Петър Чобанов да обещае, че ще бъде изрично записано, че парите от фонда ще отиват за мерки за безопасността ни на пътя.

 

На малко над милиард лева през следващата година ще може да разчита армията. По-малко са обаче парите за съдебната система. Това предизвика притеснения в ГЕРБ, че магистратите ще са зависими от изпълнителната власт, тъй като средствата ще се разпределят от Министерския съвет.

 

През целия ден разглеждането на Бюджет 2014 мина на фона на протести пред сградата на парламента.

 

Поводът за недоволството на събралите се граждани и „Ранобудните студенти” беше проектът за нов закон на МВР. Домати, димки и пликове с боя полетяха към сградата на парламента. В късния следобед се стигна и до сблъсъци между полицаи и протестиращи. Това се отрази освен на нервите на шофьорите, и на търпението на полицията. През днешния ден са задържани общо девет протестиращи.

 

Вътрешният министър разкритикува протеста срещу промените в Закона за МВР. Според него от средство, протестът се е превърнал в цел. Колкото до самия закон, Йовчев беше категоричен, че той не дава по-големи правомощия на полицията, нито ограничава граждански свободи.