Болните се увеличават, а държавата отпуска по-малко за тях, предупреждава Христо

В сравнение с минали години хората с хепатит B и C у нас се увеличават, а средствата за лечението им намалява. Това разкри в „Здравей, България” Христо Гешов, който е болен от хепатит B, но се отказа от лечението си, за да протестира срещу начина, по който държавата третира хората с това заболяване. Христо е и лице на кампания за лечение на хепатит. 600 хил. са пациентите с коварното заболяване у нас.

 

„Протестирам, защото ние, болните от хепатит, не получаваме никакви права. Държавата си измива ръцете с едно лекарство, което струва 800 лв.”, сподели Христо, за когото последствията от протестната му акция могат да нанесат необратими последствия за здравето му.

 

Христо разбира, че е носител на хепатит, когато дарява кръв. Казва, че и системата за уведомяване на пациентите в подобни случаи не работи. Разбрал за заболяването си, след като си поискал изрично резултата. Предполага, че се е заразил още при раждането си.

 

Често не среща разбиране в обществото. Страда от това, че хората не знаят достатъчно за заболяването му, например, че хепатит B се предава по полов и кръвен път, а хепатит C само по кръвен път. Загубил работата си, защото му се налага всеки месец да влиза в болница.

 

Основното искане на Христо, това, за което се бори, е пакетът с изследвания, които се полагат на всички здравноосигурени, да включва и изследване на чернодробните ензими, което може да разкрие хепатита.  

 

Повече по темата ще научите от разговора във видеото.