Вижте какво споделя и неговата майка

„Българската Коледа”, чийто медиен партньор е Нова ТВ, тази година насочи усилията си към децата с увреден слух и зрение. Идеята е със събраните по време на кампанията средства, да се закупи високотехнологична медицинска апаратура за ранна диагностика.

 

11-годишният Никос от Варна е бил на две години, когато губи слуха си заради вирусна инфекция. Поставят му кохлеарен апарат и тогава започва най-трудният период за него и семейството му - да се научи да чува.

 

Година след операцията той започна да става по-адекватен, да произнася простички думи - мама, тате, куче, да реагира на звуците, които чува“, разказва неговата майка Султанка Николова.

 

Сега Никос е на 11 години и посещава обикновено училище. С него работи логопед и това му помага да трупа запас от думи, за да може да се изразява по-добре. Майка му казва, че поставеният му имплант е истинско чудо.

 

Въпреки увредения слух Никос е усмихнато и лъчезарно дете. Сам се грижи за своите домашни любимци. Обича да чете, има отлични оценки в училище, а в играта на шах е ненадминат. Освен всичко това Никос е и спортист – тренира баскетбол.  

 

Поставянето на кохлеарните апарати и самите импланти се поемат от Здравната каса. Поддръжката им обаче е много скъпа, а свалянето им, за да бъдат ремонтирани връща развитието на децата назад. Скъпите консумативи са непосилни за повечето родители.

 

Намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания или ранно придобити увреждания. Повечето от тях могат да се излекуват, ако се диагностицират навреме и се лекуват адекватно.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Нивелина Няголова