Първият транш (3 млрд.) за Киев вече бе преведен

Украйна се надява да получи още в началото на 2014 г. останалите 12 млрд. долара от руския спасителен план за нейната икономика. Това обяви премиерът Микола Азаров днес, само ден след като беше направен първият транш от 3 милиарда.

 

Азаров обяви новината при откриването на заседание на кабинета, след като се върна от посещения в Москва. Финансовата подкрепа, получена от Русия "в ситуация, критична за украинската икономика, трябва да бъде използвана максимално ефективно", подчерта пред министрите си Микола Азаров.

 

Условията по заема са твърде изгодни за Киев, но средствата ще трябва да се връщат, изтъкна украинският премиер. "Кредитът ще отиде за модернизация на икономиката", добави Азаров.

 

Споразумението между президентите на двете страни предвижда Русия да купи облигации, емитирани от Украйна, която е на ръба на фалита и в рецесия от близо година и половина. Москва склони и за 30-процентна отстъпка в продавания на Украйна газ, като това ще позволи на Киев да си спестява разходи между 3 и 4 милиарда долара годишно.