Според тях хубавото е, че българското гражданско общество се събужда

Искаме по-често да сме вкъщи, а не да си идваме само за ваканциите”, каза в „Здравей, България” Анна Димитрова, която е студентка в Болония и вчера излезе на жълтите павета, за да протестира срещу правителството. 

 

„Повече от седем години съм извън България, но желанието ми е да се прибера”, каза Петър Бакалов, студент в Белгия. Попитан къде ще прилага познанията си по теоретична физика, той отговори, че в момента условията за наука у нас са доста лоши, но въпреки това иска да се върне. „Разбрах, че заплатите в БАН са около 400 лева. Чудя се как може да се живее с тези пари”, добави той. 

 

Анна също сподели, че след като завърши образованието си иска да се върне в България. „Хубавото е, че в чужбина ни учат как да започнем свой проект, а не да си търсим работа някъде”, сподели тя.

 

„Може би ще трябва да се откажа от науката и да започна да се занимавам с нещо друго”, каза Петър.

 

Двамата бяха категорични, че не искат да върнат ГЕРБ на власт, защото и те са част от проблема. „Не искам, когато сваляме Орешарски, да върнем ГЕРБ”, категоричен беше Петър. Двамата споделиха, че въпреки че живеят в чужбина, се интересуват какво се случва в родната им страна. „Най-важното, което се опитваме да кажем, е, че гражданското общество се събужда”, каза от своя страна Анна. 

 

По думите на Петър е добре, когато едно правителство се е дискредитирало, то да бъде притиснато. „Как може да имаме доверие на управляващите? Затова трябва да им поискаме оставката, ако не го направим, значи, че приемаме случващото се”, допълни той.

 

Целия разговор гледайте във видеото.