В 61-ва Стрямска бригада почетоха паметта на загиналите при атентата в Ирак

С възпоменателна панихида и едноминутно мълчание в 61-ва Стрямска бригада в Карлово беше почетена паметта на жертвите от атентата в Кербала.

 

Повечето близки и рейнджъри задаваха въпроса защо десет години по-късно, въпреки разследванията и разпитите, няма отговор на въпроса кой е трябвало да носи отговорност за охраната на военната база в Кербала, където са се намирали българските военнослужещи.

 

„В този ден аз бях в другата база - “Кило“ и се чу един силен гръм. Веднага по станцията съобщиха, че има атентат срещу база “Индия“. Въоръжихме се с каски, бронежилетки и се качихме на камионите и веднага отидохме в другата база, за да видим какво стана. И за съжаление, базата беше разрушена”, спомня си старшина Петър Керелов. „Качорин и Саръев ги видях лично, паднали. Другите момчета - горе по етажите, тримата, бяха загинали. Започна изнасяне на багаж, линейки, хеликоптери”, разказва очевидецът на атентата.

 

„Всичко беше много болно, много тъжно, много мъчно. Длъжни сме да сведем глави пред паметта на тези момчета”, каза Мария Петрова, служител в 61-ва бригада в Карлово.  

 

Повече за възпоменателна панихида в Карлово ще научите от видеото.