Руски медии съобщиха името на предполагаемия атентатор

Самоличността на атентатора, взривил тролейбус в руския град Волгоград, все още се уточнява. Предполага се, че както при вчерашното нападение срещу гарата, става дума за бомба, взривена от терорист-самоубиец. 4 000 служители на вътрешното министерство, въоръжените сили и специалните служби участват в специална антитерористична операция в града.

 

Според руски медии е установена самоличността на извършителя на атентата на железопътната гара във Волгоград. Името му е Павел Печонкин, съобщава агенция Интерфакс, позовавайки се на анонимен източник. Той е член на екстремистка групировка от руската кавказка република Дагестан.

 

Вчера руски медии твърдяха, че нападението е извършено от вдовица на екстремист, която отмъщава за свои близки, убити от руските сили за сигурност.

 

Засега никой не е поел отговорност за атентатите. Повечето анализи на двете нападения сочат като основни заподозрени ислямисти от Севрен Кавказ. Взривовете били демонстрация, че руските власти са безсилни да защитят своите граждани. Моментът, в навечерието на Зимната олимпиада в Сочи, бил особено удачен за привличане на вниманието на световната общественост към проблемите в Кавказ.

 

Във Волгоград обявиха петдневен траур в памет на жертвите на двете терористични атаки, отнели живота на повече от 30 души. Вече е установена самоличността на 11 от загиналите в днешната експлозия. В големите руски градове бяха отменени празничните прояви по повод Нова година и Коледа, която руснаците празнуват в началото на януари.

 

Редица държавни глави и водещи политици изразиха съболезнования на пострадалите във Волгоград и осъдиха действията на терористите. От Белия дом осъдиха атентатите и заедно с Великобритания и Франция предложиха на Москва помощ и по-широко взаимодействие в борбата с тероризма в навечерието на Олимпийските игри.