В последните години “Формула 1” е доста по-безопасен спорт, твърдят запознати

„В последните години Михаел Шумахер беше доста активен и положително настроен към всички около него – към екипа, инженерите, към журналистите и феновете. Не се отлепи от земята”. Това каза в „Здравей, България” фотографът Любомир Асенов, единственият българин, акредитиран да снима „Формула 1”. По думите му, освен че е най-успелият пилот в този спорт, Шумахер е и голям човек.

 

Мястото, където стана инцидентът с Шумахер, не е много опасно. Всичко оттук насетне е шанс и късмет”, добави Асенов в коментар на падането на пилота при каране на ски във френските Алпи.

 

Поредица от нелепи обстоятелства са довели до тази тежка ситуация, допълни Иван Тенчев, гл. редактор на сп. „Club F1”. „Иначе най-опасният момент от кариерата му бе през 1990 година, когато си счупи и двата крака по време на една много тежка катастрофа на „Силвърстоун”. Тогава причината беше в недостатъчно добре обезвъздушената спирачна система”.

 

„През последните години спортът стана доста по-безопасен. Жертвите във „Формула 1” намаляха. Бяха въведени изключително много мерки за сигурност, които да помогнат на пилотите да оцелеят”, коментира още журналистът.

 

По думите му започва обаче полемика за безопасността при ските. Оказва се, че каските в ски спорта се тестват при 25 – 30 км/час, а скоростта при сблъсъка често е по-висока. В конкретния случай тя е била над 20 км/ч. Първоначално бяха изнесени данни, че Шумахер се е движел с доста по-висока скорост, но тази информация не се потвърди.  

 

„Освен толкова много победи, сега Михаел Шумахер получава и толкова много признания от света, които не можа да получи, докато беше пилот”, каза още Иван Тенчев.

 

Вчера лекарите, които се борят за възстановяването на пилота, обявиха, че състоянието на седемкратния шампион на "Формула 1" е стабилно, но остава критично. Засега Михаел Шумахер остава в медикаментозна кома в болницата в Гренобъл.