Това се констатира в доклад на главния секретар на организацията Бан Ки-Мун

Сирийските опозиционни групи, подкрепяни от Запада, наемат деца на бежанци в съседните страни, а правителствените сили арестуват и измъчват деца, свързани с бунтовниците”, предава агенция Ройтерс, цитирана от БТА, като се позовава на доклад да генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.

 

В доклада се констатира, че в ранните стадии на близо 3-годишния въоръжен конфликт сирийските правителствени сили са били до голяма степен отговорни за тежките престъпления срещу деца. По-късно със задълбочаването на конфликта все повече зачестяват злоупотребите и престъпленията срещу деца и от по-организираните бунтовнически сили.

 

"Страданията, понасяни от децата в Сирия от началото на войната и документирани в този доклад, са неописуеми и неприемливи", отбелязва Бан Ки-Мун в доклада с дата 27 януари, разпространен в интернет вчера. Изнесените факти са за периода между 1 март 2011 и 15 ноември 2013 г.

 

Според генералния секретар на ООН опозиционните групи наемат и използват деца както за помощници, така и за войници. "Особено тревожни са случаите на наемане на деца сред бежанските маси в съседните страни. Повечето от описаните случаи се отнасят до групи, свързани със Свободната сирийска армия и до въоръжени групи на сирийските кюрди", отбелязва Бан Ки-Мун.