Кандидати за убежище си пробили път извън лагера, който се намира на острова

Един човек беше убит, а най-малко 77 - ранени при бунт в център в Папуа Нова Гвинея за задържане на кандидати за убежище в Австралия. Сблъсъците избухнали, след като кандидати за убежище успели да си пробият път извън лагера, намиращ се на малък остров.

 

Това е вторият бунт в центъра в Папуа Нова Гвинея само за седмица. Въпреки уверенията, че са взети необходимите мерки за сигурност, налице е първата жертва. 

 

Тези лагери в чужбина са част от твърдолинейната имиграционна политика на австралийския премиер Тони Абът, която предизвика вълна от критики за нарушаване на човешките права. Политиката на Австралия към кандидатите за убежище включва разглеждането на молби за имиграция в центрове за задържане на тихоокеански острови и изрична забрана за приемане на хора, достигнали с плавателни съдове до страната. 

 

Строгите мерки бяха разкритикувани от ООН и други организации като незаконни и безчовечни. Честно бежанците са държани с месеци в такива лагери без да са наясно със своята съдба. Има сериозни опасения, че условията за живот в лагерите са изключително лоши.