Това е третият паметник на Левски, който се издига в съседна Сърбия

Паметник на Васил Левски от днес се издига в центъра на Цариброд. В навечерието на 141-та годишнина от гибелта на Апостола - скулптурата беше официално открита в сърцето на сръбския град.


В церемонията участваха премиерите на двете държави - Пламен Орешарски и Ивица Дачич. Разказва нашият специален пратеник Георги Георгиев.


Сега в Цариброд живеят малко над 10 000 души - по- голямата част от тях с българско самосъзнание. Местните продължават да носят спомена за героичното ни историческо минало и да милеят за своите герои. 73-годишният дядо Младен също помни заветите на Апостола и ги предава на своите внуци.


Затова кметът на пограничния град се захванал с идеята за изграждане на паметник на Апостола в центъра на Цариброд.


Това е третият паметник на Левски, който се издига в съседна Сърбия. Първият е открит преди 9 години в Босилеград, а две години по-късно - в памет на доброволците от Първа българска легия - барелеф на революционера е построен и в Белград.


Новият паметник на Апостола сега се издига върху изящен гранитен пиедестал на централния площад на Цариброд. В навечерието на годишнината от смъртта на Левски премиерите на двете съседни държави също се поклониха пред делото на революционера.


Повече по темата гледайте във видеото.