Милицията щурмува отново площад „Независимост”

Напрежението в Украйна ескалира. Броят на жертвите расте. Рано тази сутрин милицията щурмува за втори път протестиращите на пл. „Независимост” в Киев. Чуват се експлозии, фойерверки, виждат се огромни пламъци, летят запалителни бомби и камъни. Палатките на демонстрантите горят. В района е елитната част на милицията "Беркут". Забелязват се бронетранспортьори и водни оръдия.

 

По последна информация броят на загиналите през последните 24 часа е 21 души. Сред тях са деветима полицаи. Ранените са стотици. Опозиционни активисти твърдят, че много хора са арестувани. Затворени са пътищата, които водят до Киев и автомобили не се допускат. Метрото в столицата не работи.

 

Демонстрации избухнаха и в други градове. През нощта в Лвов е подпалена сградата на областната управа.

 

Тази нощ опозиционните лидери се срещнаха с президента Виктор Янукович. Решение на кризата обаче не е било намерено. Лидерът на партия "Удар" Виталий Кличко заяви, че държавният глава е посочил един единствен вариант - протестиращите да напуснат площада и да се приберат по домовете си.

 

Малко преди 7 часа световните агенции разпространиха обръщение към нацията на украинския президент Виктор Янукович. В него той заявява, че опозиционните лидери са преминали границата, когато са призовали хората на оръжие и затова трябва да бъдат съдени. „Опозиционните лидери нарушиха основните принципи на демокрацията”, бяха думите на държавния глава.

 

Президентът призова опозицията да се разграничи от радикалите, които провокират сблъсъците в центъра на Киев. По думите му, едва когато това стане, може да има диалог. Ако не покажат, че се опитват да намерят мирно решение - да признаят, че поддържат радикалните елементи. Тогава разговорът с опозиционните лидери ще бъде друг, заявява в изявлението си Янукович. Той припомня, че е обявил две амнистии за протестиращите и е направил няколко крачки за започване на разговори за намиране на изход от кризата.