ЕС заплаши страната със сериозни санкции, които могат да влязат в сила още в петък

Украйна на ръба на гражданска война. Разстрели по улиците, опожарен Киев и 26 жертви белязаха най-кървавата нощ на антиправителствени протести в Украйна. Днес през деня обстановката беше сравнително спокойна, но с падането на нощта полицията планира нов щурм, а хиляди демонстранти на площад „Независимост” са готови за отпор. Европейският съюз заплаши Украйна със сериозни санкции, които могат да влязат в сила още в петък.


През изминалата нощ в столицата напрежението между протестиращи и органите на реда ескалира и последваха ожесточени сблъсъци, престрелки и палежи.


И двете страни в конфликта обвиняват противниците си за многобройните жертви. Протестиращите твърдят, че повечето жертви са застреляни от органите на реда. Но от Министерството на вътрешните работи са категорични, че органите на реда не употребяват огнестрелно оръжие и съобщиха за 10 убити милиционери. Голяма част от демонстрантите са категорични, че няма да отстъпят, въпреки че полицейският обръч около тях се затяга.


„Ще има нова партизанска война! В провинцията, във всяко село. Ще рушим и ще палим, докато не получим справедливост. Нямаме какво да губим и нямаме къде да отидем!”, обясни Михайло, жител на Киев.


До късно през нощта президентът Янукович преговаряше с опозицията в търсене на решение. Опозиционните лидери обвиниха държавния глава, че саботира преговорите с неадекватна оценка за ситуацията. Янукович на свой ред върна обвиненията.


„Без мандат от народа, тези политици разчитат на погроми, палежи и убийства. Границата беше прекрачена, когато призоваха хората да вдигнат оръжие. Това е очевидно нарушение на закона. Нарушителите трябва да бъдат изправени на съд”, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович.


Конфликтът се разпростря и в други градове. Протесторащите в Лвов превзеха сградата на милицията и прокуратурата. В град Ивано-Франковск също са окупирани държавните учреждения. При опит за превземане на сграда на украинските служби за сигурност в град Хмелницки, от вътрешността на сградата откриха огън по протестиращи.


От разпространените кадри се виждат трупове по земята и хора с огнестрелни рани. Извършителят се издирва, обявиха властите.


Най-кървавата нощ от началото на протести в Украйна предизвикаха остра реакция от Европейския съюз. В четвъртък  ще има извънредно заседание на Съвета на външните министри, на което ще се обсъждат конкретни мерки срещу украинската власт заради кръвопролитията. Според първите дипломати на Франция и Полша налагането на санкции е твърде вероятно развитие.

 

„Антитерористичната ситуация на практика е извънредно положение в Украйна, без да бъде одобрено от парламента. Има право да го въведе Службата за сигурност в Украйна, което прави, и твърди, че го е въвела с оглед на това, че има много оръжие, пленено от различни нападатели и терористи, и затова, предимно с акцент върху страната, така твърдят, са започнали тази операция. В нея освен тази служба, участва и Граничната служба, МВР и армията, цялата държавна машина”, обясни анализаторът Чавдар Стефанов.

 

На площад „Независимост” всеки има задължения. Това е линия за доставки – павета, камъни и тротоарни плочи. Те минават от ръка на ръка, за да стигнат до предните линии на протеста. Не става дума само за камъни. Доставят се и дъски и летви за кладите. Всичко, което може да послужи за удържане на позициите. Това е фронтовата линия. Кордон от хора, които държат щитове и са достатъчно смели, за да стоят между хората и милиционерските редици”, обяснява Фил Блек, репортер на CNN.


„Горещината, която идва от барикадата е неописуема. Истинско море от огън и въглени. Целта е ясна - да се формира отбранителна линия срещу милицията. Има цяла редица от самоделни минохвъргачки. Тези тръби използват газ, за да изстрелват запалителни бомби по милицията. Така бомбите достигат по-далеч и избухват по-силно. Както виждате, има предварителна подготовка. Виждаха се и хора с пушки. Тази приличаше на въздушна пушка, но е сигурно, че не всички на площада са дошли само да издигат плакати и да скандират искания”, допълва разказа си журналистът Фил Блек.


Държавният глава Росен Плевнелиев остро осъди проявите на насилие в Украйна. Той призова политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на мирен и демократичен изход от кризата. Според президента случващото се е недопустимо за една демократична и правова държава.


Нашите колеги Данаил Глишев и Десислав Митов ще бъдат в епицентъра на събитията в Киев. Техния разказ от първо лице гледайте утре в „Здравей, България” и новинарските ни емисии.