Военните могат да извършват проверки на самоличност и да арестуват извършителите на незаконни деяния

Украинската армия получи разрешение да използва оръжията, за да ограничава движението в рамките на взетите от властите мерки за борба с тероризма с цел неутрализиране на "екстремистите" сред демонстрантите, съобщи министерството на отбраната.

 

"Войските имат право да използват оръжията си в рамките на антитерористичната операция, както и правото да ограничават или забраняват движението на моторни превозни средства и пешеходци", се казва в изявление на министерството, цитирано от БТА.

 

Военните също така могат да извършват проверки на самоличност и да арестуват извършителите на "незаконни деяния".

 

По-рано украинската служба за сигурност обяви началото на антитерористична операция из цялата страна, без да уточнява какви мерки се предвиждат в нея. Това става ден след най-тежките сблъсъци от началото на антиправителствените демонстрации, при които вчера в Киев загинаха 26 души.

 

Президентът Виктор Янукович смени началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на Украйна Володимир Замана с досегашния командващ на украинските военноморски сили Юрий Илин. Замана става заместник-секретар на Съвета за нацонална сигурност и отбрана.

 

От вчера в Киев всички станции на метрото са затворени, а автомобилното движение е ограничено в центъра на града около площад "Независимост", който е държан от протестиращите от близо три месеца.

 

Пътното движение на влизане в Киев също е ограничено.