Населението в цялата страна се вдигна на бунт

Цяла нощ в Киев силни пожари буквално разделяха полицията и частите „Беркут” от протестиращите. Сутринта протича митинг, който не е спирал от предходната вечер. В него участваха и духовни лица. Хората на площад „Независимост” си помагат много, като освен коктейлите „Молотов” се разнасяха и сандвичи, вода и помощ за нуждаещите се.

 

Около Майдана е издигната преграда, която е висока близо 3 метра, направена от различни предмети и подръчни материали. „Беркут” от своя страна се опитват да пробият заграждението с големи машини.

 

През нощта не са отбелязани инциденти с бой лице в лице, но протестиращите хвърляха коктейли „Молотов” и се разнасяше бензин. В цялата страна, особено в западните части на Украйна, населението също се е вдигнало на бунт.

 

В Луцк се твърди полицията е преминала на страната на протестиращите. В Хмелницки е стреляно по протестиращите с бойни куршуми, една жена е ранена в главата и един мъж – в крака. В Лвов протестиращите са превзели полицейските управления.

 

Днес се говори много за примирие, особено от украинските и руските управляващи. Протестиращите обаче непрекъснато излизат от позициите си, за да заобикалят полицейските постове. През нощта дори са успели да влязат в прокуратурата и са изгорили документи там, така че все още е прекалено рано да се говори за примирие.

 

По позициите има най-много млади хора. Деца не се забелязват. В момента на площада са около 6000 души. Останалата част на града е спокойна и изключително тиха. По улиците няма хора, колите са изтеглени.

 

Гледайте във видеото какво каза за обстановката в Киев специалният пратеник на Нова телевизия Данаил Глишев.