Парламентът на Украйна реши да работи в пленарен режим до "решаването на политическата криза"

Обстановката в центъра на Киев остава относително спокойна след вчерашния ден. Не се чуват изстрели, предаде специалният пратеник на Нова телевизия в Киев Данаил Глишев.

 

Преговорите за намиране на изход от кризата в Украйна наближават своя край, съобщават източници от Европейския съюз. Външните министри на Франция, Полша и Германия разговаряха последователно с лидерите на украинската опозиция и президента Виктор Янукович. Европейските дипломати определиха продължилите часове наред преговори като „трудни”.

 

Междувременно парламентът на Украйна прие снощи постановление за връщане на всички силови структури на страната на постоянните им места. Документът предвижда прекратяване на антитерористичната операция в Украйна и освобождаване на всички задържани лица. 

 

Освен от опозицията в парламента, решението подкрепиха и 34 депутати от управляващата партия на регионите. 

 

Обстановката в Киев тази сутринПарламентът на Украйна реши да работи в пленарен режим до "решаването на политическата криза в страната". 

 

Очаква се днес Върховната Рада на Украйна да разгледа въпроса за връщане към Конституцията от 2004 година, ограничаваща правата на президента в полза на парламента.

 

При сблъсъците вчера десетки загинаха от огнестрелни рани. По демонстрантите беше стреляно от снайперисти от полицейските части, въоръжени със стрелково оръжие. Нашият пратеник в Киев Данаил Глишев обаче разказа, че и някои протестиращи са били с ловни пушки.

 

Тази сутрин протестиращите освободиха военнослужещите от вътрешни войски, които бяха взети за заложници вчера от радикално настроени демонстранти.