Освен това се връща Конституцията от 2004 година

Украинският президент Виктор Янукович обяви предсрочни президентски избори през 2014 година и връщане на Конституцията от 2004 година. Това се посочва в изявление, публикувано на сайта на президента.

 

"Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на Конституцията от 2004 година , ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република", се казва още в изявлението.

 

Дано това да не е поредният ход на Янукович, за да отложи нещата”, коментира специалният пратеник на Нова телевизия в Киев Данаил Глишев. 

 

Предварителната информация е била, че до 48 часа президентът ще се съгласи с това. 

 

Днес от ранни зори заседава Великата Рада. Депутатите трябва да стигнат до решение за възстановяване на Конституцията от 2004 година, която дава по-малко правомощия на президента и повече на Радата. 

 

Ситуацията в Украйна засега е спокойна Много важно е и как ще протекат дипломатическите разговори на Янукович с представителите на ЕС, с външния министър на Германия Франк Валтер Щайнмайер и полския му колега Радослав Шикорски.

 

Същевременно на Майдана се събират още много нови протестиращи, които досега не са участвали в протестите, защото идват от страната. Те продължават да строят трета барикада на площада. Два тира затвориха пътя, през който минават правителствените автомобили. 

 

Тази сутрин имаше поредна ескалация на насилието. Демонстранти откриха стрелба по милиционери в района между площад „Независимост” и сградата на парламента.