Военното министерство не откри нарушения при обществената поръчка

Защитната стена, която строим по турската граница, отива в прокуратурата. ГЕРБ сезира главния прокурор за злоупотреба с държавни пари. В същото време от Военното министерство не откриха никакви нарушения при изпълнението на обществената поръчка. Признаха обаче, че цената не е била критерий при избора на фирми-изпълнители.

 

Обществената поръчката е направена без обявление, т.е. фирмите не знаят и не могат да се състезават с оферти. Министерството само решава коя компания да покани, на базата на свое пазарно проучване, което, от доклада става ясно, е направено предимно чрез ровене в интернет. Цената не е била важна.

 

Тази практика не е незаконна, а от министерството са доволни, че са се вместили в крайните разчети на МВР - 9 млн. лева. Нямало нищо нередно и в това, че фирмата, получила един от най-крупните договори, е на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави материали за 3,3 млн. лева. А бърза сметка показва, че печалбата за Манчев ще е около 265 000 лева.

 

„Какво значение имат политическите пристрастия, като това е единствената фирма, която произвежда това”, коментира военният министър Ангел Найденов.  

 

Докато управляващите обясняваха, че няма проблем и съмнения в процедурата, от ГЕРБ внесоха обратното твърдение до главния прокурор и настояха за разследване.

 

Независимо от скандалите обаче с оградата трябвало да се бърза, защото анализите, по думите на военния министър, показвали евентуална нова вълна от имигранти от Афганистан и Турция. Според местните там обаче никоя стена няма да спре бежанците, за това парите ще бъдат хвърлени на вятъра.

 

Правителството също проверява само себе си. А резултат чакаме до края на седмицата.