Той коментира и скандала около Троянския манастир

„Аз не съм искал да ставам патриарх. И сегашният партиарх не искаше този пост. Просто и двамата не искахме да си дадем отвод, защото само Бог може да реши дали да те издигне или не. В момента, когато не ме избраха, на мен ми падна камък от сърцето. За мен това щеше да бъде цялостна промяна на живота ми”, обясни митрополит Гавриил Ловчански пред Сашо Диков. Разговорът бе проведен преди началото на Великите пости.


Според митрополита по време на гласуването на нов патриарх, Неофит е гласувал за него. „Когато получавах 9 гласа, знаех, че единият е неговия. Иначе нямаше да получа девет гласа, защото знаех кой не гласува за мен”, обясни той.


Той сподели и начина, по който е избрал да служи на Господ. „Винаги ми се е искало да намеря истината на този свят, да намеря такава истина, за която да си дам живота, ако трябва. И аз търсех тази истина. Естествено, търсех я в идеите на комунизма, защото това беше най-разпространено, макар че аз от малък съм бил вярващ. Но там не всичко ме устройваше. Имаше неща, които не можех да приема. Стигнах до един момент до идеята, че трябва да се обедини християнството с комунизма и тогава да се постигне нова идеологическа система. Когато се запознах с епископ Партений, разбрах, че това, което съм търсил цял живот, съм го намерил, защото той беше един истински монах, един чист човек. Той ми показа истинското лице на християнството и разбрах, че това съм търсел цял живот”, категоричен бе митрополитът.

 

По повод скандалите около управлението на Троянския манастир, Гавриил Ловчански обясни: "Не мога да обява на обществото, че този е такъв или такъв. Чул съм. Вероятно е така, но доказателства нямам. Игуменът казва: "Говори се, но откъде мога дазнам дали е така?" Сега, при това, което излезе, вече имаме данни поне един или двама действително да ги съдим и да ги обвиним".


Целия разговор гледайте във видеото.