Група се обяви срещу дейността на фирма, за която има подозрение, че е финансова пирамида

Първо дело у нас за клевета в социалната мрежа Facebook. Началото на безпрецедентното дело даде Районният съд в Пловдив. Процесът е образуван срещу организатора на интернет група, обявила се срещу дейността на фирма, за която има подозрение, че е финансова пирамида. 

 

Наскоро компанията "Сейв Къмпани Интернешънъл“ бе санкционирана с 10 хиляди лева от Комисията за защита на потребителите за това, че прилага заблуждаваща практика.

 

Костадин Ангелов е създателят на групата във Facebook “Игнорирай SCI- спаси приятел“. В страницата той твърди, че въпросната компания е финансова пирамида, която е измамила над 30 хиляди души с обещания за големи бонуси срещу карти за отстъпка в търговските мрежи.

 

В групата му веднага се присъединили над 8200 души, които подкрепят казаното от него и застанали срещу фирмата. Въпреки това едва десетки от тях днес се престрашиха да дойдат в съда и да потвърдят думите му. 

 

Засегнатият собственик на компанията Светослав Петров, който съди организатора на групата във Facebook, не се яви в съда. В жалбата си той твърди, че написаното в социалната мрежа го клевети, обижда и уронва престижа на фирмата му.

 

Адвокатите на фирмата отричат компанията да е финансова пирамида, каквото становище изрази Комисията за защита на потребителите. Всъщност наскоро компанията е била прехвърлена в Германия. Собствениците й са Светослав Петров и Станмо Рангелов. 

 

Освен, че е собственик на компанията, Светослав Петров е и пастор в църква, която днес е заключена. Според адвоката на организатора на интернет страницата, това е опит за сплашване към хората, които свободно изразяват мнението си в социалната мрежа. В крайна сметка делото бе прекратено, защото засегнатата страна оттегли жалбата си в съда.

 

Репортер: Благой Бекриев