Десетки са ранени и над 20 автомобила са пострадали при инцидентите

Две жестоки верижни катастрофи затвориха магистрала „Тракия” край Пловдив и в двете посоки тази сутрин. Двама загинали, десетки ранени и над 20 изпотрошени коли е равносметката от инцидентите на най-натоварения път в Южна България.  

 

Първата верижна катастрофа става в 6:20 часа, в платното в посока Бургас. Два тира навлизат в гъстата мъгла и спират внезапно на магистралата. Зад тях последователно един след друг се удрят осем превозни средства - бус, камион и автомобили.

 

Лек автомобил се блъска с висока скорост в камиона на Иван Ангелов. Колата буквално се е врязала под ремаркето на тира, разказа шофьорът. Мъжът, в автомобила, който е военен, е пътувал сам. Загинал е на място.

 

Пред очите на Иван умира и втората жертва на катастрофата - жена, която е пътувала в автомобила пред него. Оказа се, че загиналата е проф. Лилия Кръстева, директорът на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.

 

При инцидента е пострадало момиченце на 2 години, което е пътувало с родителите си за Кардиологичната болница в София, тъй като е с клапа на сърцето и днес е трябвало да мине контролен преглед.

 

Само 10 минути след първата става и втора верижна катастрофа, но от другата страна – в посока София. Блъскат се един след друг 13 превозни средства. Сред тях и бус с работници. При втория инцидент са пострадали общо петима.

 

Според полицията в двете катастрофи са участвали общо 21 коли. Пострадалите са 15. Някои от тях са откарани с линейки, а други с частни автомобили до Университетската болница в Пловдив. Осем от тях са освободени за домашно лечение, а 7 остават в болницата с различни наранявания. Двегодишно дете е с фрактура на бедрото, трима души са хоспитализирани с фрактури на крайници и таз в Клиниката по ортопедия и травматология и още трима в Клиниката по хирургия. За момента няма опасност за живота им.

 

По последна информация други петима пострадали са били откарани в болницата в Раковски. Двама от тях са преместени в университетската болница в Пловдив, където вече се лекуват девет души.

 

В продължение на шест часа магистралата остана затворена в участъка на инцидентите. Към обед платната бяха разчистени и движението пуснато.

 

Всичко за двете катастрофи на АМ „Тракия” ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев