Престрелка за контрол върху летище беше първото директно сражение

Украинската армия атакува проруските сепаратисти. Престрелка за контрол върху летище беше първото директно сражение, след като изтече ултиматумът на Киев към бунтовниците.

 

При атаката на украинските военни са загинали 4-ма души, съобщи руската държавна телевизия. Киев пък твърди, че има само двама ранени. 

 

Властта в столицата потвърди, че операцията е била успешна. Армията вече контролира летището. Този щурм засега остава единствената акция от обявената тази сутрин спецоперация в размирната Източна Украйна.

 

По разкази на очевидци украинските сили са спуснали от хеликоптери подкрепления на военното летище в Краматорск. В операцията са участвали и изтребители. Имало престрелка, но официално потвърждение за броя ранени и евентуалните жертви няма. 

 

Представители на проруските сили за самоотбрана в града твърдят, че в щурма срещу военното летище са участвали бойци от крайнодясната украинска националистическа организация "Десен сектор" и чуждестранни наемници. Самият град продължава да е под контрола на паравоенните формирования. 

 

Засега украинската армия се въздържа от настъпление, но редица градове в Донецката област са под обсада. 

 

Руският президент Владимир Путин изрази безпокойство от проведената днес силова операция в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Путин подчерта, че руската страна очаква от ООН и международната общност ясно да осъдят тези антиконституционни действия на киевските власти.