Депутатите приеха резолюция, която призовава за търсене на други източници на газови доставки за ЕС

Европейският парламент се обяви срещу строителството на газопровода „Южен поток”. Депутатите приеха резолюция, която призовава за търсене на други източници на газови доставки за Европейския съюз, както и за незабавни икономически мерки срещу руските енергийни дружества. На този фон българската позиция е категорична - строителството на „Южен поток” у нас трябва да започне още тази година.

 

В края на октомври миналата година между монтанските села Пишурка и Расово беше даден символичният старт на проекта „Южен поток”. Днес, отново там, от газопровода нямаше и следа. А с тръбата изчезнаха и надеждите на хората в северозапада.

 

Оказва се, тръбата е демонтирана, за да не бъде открадната. Засега тя се съхранява в пристанищния комплекс в Лом.

 

И енергийният министър Драгомир Стойнев увери – газопровод ще има, а строежът започва още тази година. Позицията на министъра идва в ден, когато Европейския парламент се обяви срещу строежа на „Южен поток”. Резолюцията бе подкрепена и от българските евродепутати от ГЕРБ, които са част от Европейската народна партия. Те са – за изграждане на газопровода, но само при спазване на законодателството.

 

Недоволство има и от страна на Европейската комисия. Заради съмнения, че родните депутати са приели законови промени в полза на „Южен поток”

 

Заговори се също, че санкциите на Европа към Русия заради кризата в Украйна  може да включат и проекта „Южен поток”.

 

И все пак – ако „Южен поток” бъде спрян, според България трябва да има финансови компенсации за страните по проекта.