Министър-председателят обвини организаторите, че търсят нови сблъсъци с властта

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да разреши демонстрации за 1 май на пл. „Таксим” в Истанбул. Същото решение на министър-председателя миналата година предизвика сблъсъци между протестиращите и органите на реда, които прераснаха във вълна от антиправителствени акции в цялата страна, отбелязва Франс прес.

 

Пред съпартийци Ердоган заяви, че онези, които настояват да отбележат празника именно на „Таксим”, се готвят за нови сблъсъци. Той призова гражданите да не се включват в битка срещу държавата и да не нарушават мира в Турция, като предупреди противниците си, че не са над закона.

 

В опит да избегне конфронтацията премиерът предложи алтернативни места за провеждане на митинга и заяви, че е готов да разпореди безплатен градски транспорт за 1 май. Левите синдикати в страната обаче се заканиха да нарушат забраната.

 

Вчера полицията се опита да разпръсне събрание на обществен комитет, който възнамеряваше да обяви намеренията за провеждане на първомайската демонстрация на „Таксим”.

 

Известният истанбулски площад се превърна в епицентър на недоволството от управлението на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието миналата година, припомня БГНЕС. Протестите избухнаха, след като група младежи и природозащитници се обявиха в защита на разположения в близост парк „Гези”, който властите искаха да разрушат, за да направят място за строеж на търговски център.

 

Недоволството беше подкладено и от избухналите корупционни скандали, в които бяха замесени близки на премиера, самият той и други представители на правителството. Министър-председателят наложи ограничения на социалните мрежи, където се разпространяваха компроматите. Въпреки това управляващата партия спечели убедителна победа на местните избори в края на март.