Корупцията е големият проблем на страната, посочи вицепрезидентът Джо Байдън

Съединените щати предложиха на Украйна помощ в размер на 50 млн. долара за политическата реформа и борба с корупцията. Вицепрезидентът Джо Байдън обяви по време на посещението си в Киев, че и армията на страната ще получи помощ от 8 млн. долара. Русия реагира веднага, изчислявайки, че американската помощ е нищожна в сравнение с това, което Русия е дала на Украйна.

 

Джо Байдън заяви, че големият проблем на Украйна е корупцията и гражданите искат новата власт да се пребори с нея. Именно в тази насока ще бъде отпусната финансова помощ на Киев. След срещата си с премиера Яценюк, Байдън за пореден път осъди действията на Русия:

 

„Ние в САЩ сме с вас, украинците. Не признаваме анексирането на Крим от Русия. Те се опитват да разделят Украйна. В момента се борите за бъдещето си”.

 

Веднага след обявяването на американската помощ от Москва дойде отговор. Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че от разпадането на Съветския съюз, под формата на различни преференции, Украйна е получила е 250 млрд. долара.

 

Въпреки че наглед Русия и Съединените щати се договориха за първите стъпки за решаването на кризата, конкретни действия няма. След телефонен разговор между външните министри Вашингтон и Москва се обвиниха взаимно за кризата, а говорителят на Държавния департамент каза, че се обмислят нови икономически санкции за Русия.