Българин с чужда книжка няма да има право на българска

Българите, които живеят в страни от Евросъюза, вече няма да имат право на две шофьорски книжки. Промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелствата за управление ще попречат на гурбетчиите да си изкарват книжка и у нас, ако вече имат такава в страната, където работят.

 

Поправките, които вече са в сила, отразяват изискванията на директива на ЕС от 2006 г., която изключва притежанието на два такива документа от граждани на съюза, информира БГНЕС, позовавайки се на публикация в „Труд”.

 

Досега сънародниците ни в Европа можеха да си извадят и български книжка, независимо че притежават свидетелство, издадено от властите в страната, където пребивават. Това положение обаче създаваше възможност за злоупотреба. При отнета книжка за нарушение на правилника, българските емигранти използваха другия документ.

 

Евродирективата слага край на подобна измама. Отсега всеки български гастарбайтер, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава отказ от МВР, ако пребивава постоянно в друга държава от ЕС, притежава валидна книжка в страна от съюза или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира.

 

Директивата задължава страните-членки да си обменят информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа и дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.