Проруските активисти в областта искат той да реши въпросите с правата на източните региони

Привърженици на федерализацията на Украйна, които окупираха административни сгради в източната част на страната, предложиха на правителството в Киев временна конституция. Това стана ясно от съобщение на сайта на областната администрация в Донецк.

 

Проруски настроените активисти смятат, че подписването на временен конституционен договор, който да включва въпросите за пълномощията на регионите, ще осигури най-добрия изход от кризисната ситуация в източната част на Украйна, предаде РИА Новости.

 

В съобщението се отбелязва, че допитванията показват, че местните жители искат областта да бъде независима част от единна и политически стабилна държава и очакват реални отстъпки от Киев.

 

Според самопровъзгласилата се местна власт диалогът се усложнява от това, че реформата в самоуправлението е невъзможна без промени в украинската конституция. Те настояват предлаганият временен конституционен договор с Киев да включва и въпросите за избора на областен губернатор и статута на руския език.

 

Междувременно напрежението в Украйна отново ескалира. Военната операция срещу проруските сепаратисти в източна част на страната беше подновена от изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов след разкритото убийство на двама души, единият от които - местен политик. По телата на жертвите имаше следи от мъчения.