Президентът призовава страните в конфликта да се въздържат от провокации

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до временно изпълняващия длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов по повод жертвите при безредиците в Одеса.
 
Припомняме ви, че най-малко 42 проруски активисти бяха изгорени живи, а стотици бяха ранени, след като избухна пожар в Профсъюзния дом в Одеса. Пожарът избухна след като пропуски активисти бяха атакувани от украински националисти и представители на организацията "Десен сектор".
 
"Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира и води до прояви на жестокост и човешки жертви", заявява президентът Плевнелиев.
 
"От свое име и от името на българския народ, моля, приемете най-искрени съболезнования по повод десетките граждани, намерили смъртта си по време на трагичните събития в Одеса. Бих искал да Ви уверя в дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите и на народа на Украйна. Убеден съм, че трагедия от такъв мащаб е тежък удар за всеки народ и за всяко общество", заявява още Росен Плевнелиев в съболезнователната телеграма. Държавният глава пожелава бързо възстановяване на ранените и пострадалите по време на безредиците.
 
Плевнелиев призовава страните в конфликта да се въздържат от провокации и да работят за възстановяването на реда и законността в името на спокойствието и сигурността на гражданите както в Одеса, така и в цялата страна.