Те са донесли не един или два медала на България от международни състезания

На фона на масовата неграмотност на учениците, повечето абитуриенти в столичната математическа гимназия отдавна са приети, при това в най-добрите университети в света. Как ще продължат живота си? Ще се върнат ли обратно в България? 

 

И тримата са от 12 „А” клас. И тримата са донесли не един или два медала на България от международни състезания. Съучениците им също са били медалисти през различните години в различни олимпиади.

 

Сега те всички се готвят за матурата по математика. „Готвят” - силно казано, примерните задачи за тях са фасулски.

 

И това не е излишно самочувствие. Думите са подплатени с десетки купи и грамоти, изложени в коридора на математическата гимназия. А цената са много пропуснати ваканции.

 

Момчетата са решили да продължат да учат навън. Приети са още миналата година.

 

В Станфорд са завършили голяма част от американските губернатори и върховни съдии. Заради този университет Петър е отхвърлил покана от Оксфорд. Неговият съученик обаче още не е решил къде да продължи образованието си.

 

Към днешната дата и двете момчета искат, след като завършат, да се върнат в България, въпреки съвета на родите им да не го правят.

 

Класната на 12 „А” от години наблюдава как се развиват учениците й и знае колко от тях се завръщат обратно в България. Завършилите отдавна ученици, правят наука в чужбина. Преподават в САЩ и в големите европейски университети. Да прави наука в България обаче се е амбицирала Велина. Тя е избрала да остане да учи и живее тук.

 

Догодина повечето от тези деца ще бъдат в чужбина. А в тази стая задачи ще решават други ученици. Те също ще имат покани от Станфорд и Оксфорд. Вече е ясно, че ще ги приемат. Не е ясно дали ще се върнат...