15% от загиналите в пътни инциденти у нас са млади хора, показва статистиката

Акции на КАТ ще има в цялата страна до 23-ти май. Целта е да се насочи вниманието на младите шофьори към рисковете, които ги грозят на пътя.

 

По последни данни 15% от загиналите в пътни инциденти са млади хора. В Европа всяка година по пътищата загиват 61 души, а в България жертвите са много повече: 82-ма на един милион.

 

В сравнение с други европейски страни, у нас е по-висок и процентът на пострадалите пътници. Според експерти причината може да е, че не спазваме правилото пътниците на задната седалка също да слагат предпазен колан.

 

По време на проверките служителите на КАТ ще бъдат придружени от доброволци, които ще раздават на шофьорите информационни флаери и анти-стрес топки.

 

Кампанията започва с разполагане на екипи на три възлови за столицата места – бул. "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и Пернишко шосе.

 

„Анализът показва, че през миналата година, през летния период, за съжаление са загинали 26 младежи. Целта на нашата кампания е тази година след края на сезона, тези жертви да бъдат значително по-малко”, заяви Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция”.

 

„Нашата задача е да предупредим участниците в движението, да им кажем за малките пропуски и малките и грешки, които допускат и да им обяснима, че те биха могли да доведат до нещо голямо”, добави неговият колега Иво Писанов.