По думите му скандалът е огромен и ще придобие международен отзвук

„Случаят с разследването спрямо президента Росен Плевнелиев е повече от скандален, защото става дума за един сценарий, който е в ход още от миналата година, когато той зае страната на протестиращите граждани”, заяви в „Здравей, България” професорът по конситуционно право Георги Близнашки. 

 

По думите му това е поредната провокация спрямо него и в основата му стои задкулисието. „Това е противоконституционно, защото тези органи би трябвало да имат елементарна правна култура и да знаят, че президентът е политически неотговорен – не могат да се извършват никакви разследвания спрямо него”, категоричен беше експертът. 

 

Според проф. Близнашки е правилно, че главният прокурор се е усетил навреме и е сложил край на този фарс. „Скандалът е огромен и ще придобие международен отзвук”, категоричен беше той и уточни, че главният прокурор е решил да си спести този скандал. 

 

Относно темата с референдума за изборното законодателство проф. Близнашки обясни, че те са събрали 580 000 подписа, но при проверката на ГРАО става ясно, че те са анулирали 108 000 подписа. „Не става дума за фалшификация. Това, което се посочва в протокола на ГРАО е, че имаме 63 000 граждани, чиито ЕГН-та са погрешни”, заяви той.

 

22 000 подписа са посочени за невалидни, тъй като не са посочили пълния си адрес. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.