Експертите съветват в планината да не се ходи като на дискотека

„През времето, в което бяхме в планината, не срещнахме вълци и мечки. Животът ни можеше да приключи на няколко пъти. Увиснах на 90-градусов склон, добре че ме държаха за ръка. Спахме на градушка, на дъжд, но пещера не успяхме да намерим”, разказа Виктор Димитров, който е едно от загубилите се момчета в Балкана

 

Чичото на Весели – Христо Христов пък разказа, че трите момчета са видели на няколко пъти хеликоптера, който ги е издирвал, махали са, но не са ги видели. „Видели са и делтапланерите”, сподели той и допълни, че момчетата са били уплашени.

 

В спасителната акция много спасители и доброволци. „Благодарни сме на всички, които участваха в издирването им и се радваме, че момчетата са живи и здрави”, каза Христов.

 

„Тази акция не се случва за първи път, тя беше на световно ниво”, каза в „Здравей, България” Цвятко Цветков, дългогодишен планински спасител и ръководител на екипа на планинската спасителна служба на БЧК в Сопот. 

 

Той беше категоричен, че трябва да се разяснява, че ходенето в планината е свързано с много сериозна подготовка. „А това се пренебрегва от младите и те тръгват в планината, все едно отиват на дискотека – с недобро облекло и неподходящи обувки”, каза експертът. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.