Предотвратяването на рисковете за здравето е приоритет, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева

Евросъюзът ще окаже на Хърватия „спешна помощ” в борбата с комарите след наводненията в страната. Това стана ясно по време на визитата на еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи Кристалина Георгиева.

Още по темата

 

„Абсолютен приоритет в наводнените райони е предотвратяването на опасностите за здравето”, заяви Георгиева, цитирана от БТА. Днес тя посети пострадалите от природното бедствие източни части на страната заедно с външния министър на Хърватия Весна
Пусич.

 

„Ще обединим европейските капацитети на гражданска защита и хърватските самолети и ще решаваме проблемите от двете страни на река Сава”, увери комисар Георгиева при обиколката й в района на град Осиек, предаде агенция ХИНА. Весна Пусич добави, че Хърватия очаква хуманитарна помощ от ЕС и за настаняване на евакуираните, докато домовете им бъдат приспособени отново за обитаване.

 

Кристалина Георгиева каза, че е на ред третата, хуманитарна фаза в борбата против наводненията, която обхваща саниране, пречистване на водата и борба срещу рисковете за здравето. Тази фаза ще продължи няколко седмици.

 

Хърватия може да разчита на европейска помощ като страна-член на Евросъюза. Заедно с нея, от пороите и наводненията пострадаха силно още две бивши югорепублики – Сърбия и Босна. В разгара на бедствието Георгиева каза, че като страна с кандидатски статут, западната ни съседка също може да получи помощ в размер на до 1 млрд. евро от Фонда за солидарност на Европейския съюз.