Освен да си сътрудничат в икономиката, София и Рим искат да координират и политиките си в ЕС

Италия подкрепя желанието на България да стане част от Шенгенското пространство. Това стана ясно по време на посещението на външния министър Кристиан Вигенин в Рим. Българският първи дипломат се срещна с италианския си колега се Федерика Могерини, съобщиха от МВнР.

 

Двамата бяха единодушни, че отношенията между Италия и България се развиват възходящо през последните години, предаде БТА. Стремежът е да се засили не само икономическото сътрудничество, а и да се координират политиките на двете страни в рамките на ЕС. Министрите потвърдиха отново общата подкрепа на двете страни за Трансадриатическия газопровод и за „Южен поток”.

 

Във връзка с италианското председателство през втората половина на годината бяха обсъдени две важни теми от двустранен интерес. Това е преди всичко политиката на ЕС по отношение на миграцията. Двете страни констатират много общи интереси в тази област и ще работят заедно по идеите за споделяне на отговорността от всички страни-членки на Съюза, за да не пада основната тежест върху страните по южните граници.

 

По думите на Могерини Италия е готова да подкрепи и включването на въпроса за присъединяването на страната ни към Шенген в дневния ред на Европа. Рим застава напълно зад желанието на България да стане част от безвизовата зона.