Трусът предизвика паника у нас, в западните части на Турция и в Източна Гърция

Силно земетресение разлюля целия Балкански полуостров. Трусът със сила 6.9 по Рихтер е с епицентър в Егейско море на 317 километра югоизточно от София. Той беше усетен малко преди 12.30 часа в цяла България. Хиляди българи напуснаха домовете си. Трусовете предизвикаха паника в западните части на Турция и в Източна Гърция. 
 
В района и в западната част на Турция само за два часа е имало 30 по-слаби земетресения със сила между 3 и 5 по Рихтер.
 
Имах чувството, че минават танкове. Продължи доста време. Стори ми се, че е над минута. Всички хора са по улиците. Около 50 труса станаха вече”, това разказа Ахмед Коняли, който се намира в българското село Ширинкьой на курортния остров Гьокчеада в Турция,  само на километри от епицентъра на земетресението.
 
В епицентъра: Как усетиха земетресението в Александруполис?   
 
Паника и паднали мебели в АлександруполисВ Александрупулис хората са изпитали истински страх, а мебелите са падали в стаите, разказаха наши сънародници. Оказва се, че българите за разлика от гърците се страхуват много повече при земетресения. Паниката в Александруполис обаче вече е отминала въпреки близостта с остров Самотраки.
 
Силен трус и напукани къщи в Разлог  
 
В района на Благоевград трусът също създаде проблеми. Освен силно и продължително разлюляване в Благоевград и региона, мощният трус предизвика силен уплах у хората и ги изкара масово навън, нанесе материални щети и прекъсна телекомуникационните връзки  на места с часове. 
 
Трусът създаде проблеми и в БлагоевградскоЗаради хубавото време и честванията по повод 24-и май обаче силното земетресение завари голяма част от хората навън. Останалите пък побързаха да напуснат домовете си, подплашени от падащи предмети. Данни за сериозни материални щети в региона няма. 
 
Очакват се и вторични трусове, но значително по-слаби. Затова и съветът към всички хора е да запазят самообладание.
 
У нас трусът остави след себе си паднали комини, напукани стени и мазилки. Най-много сигнали са подадени от областите Хасково и Кърджали
 
Сгради се люлеят и огъват, прозорци звънят, стени пукат, чаши падат от витрини, полилеи се блъскат - така описваха кърджалийци преживения земетръс. Всички бяха единодушни, че по-силен не помнят. Трусът продължил около 10 секунди. До ранния следобед в местната пожарна бяха постъпили 7 сигнала за паднали комини и керемиди.
 
Сериозно пострада сградата на Историческия музей в КърджалиМного сериозно пострада и сградата на Историческия музей, която е строена през 20-те години на миналия век. Огромното здание буквално се гънело по време на труса, а вътре имало и туристи. Директорът на музея Павел Петков обясни за Нова ТВ, че това е третото земетресение, което преживява, но толкова силно не помни. Трусът напукал сводове, съборил окачени тавани, разпилял експонатите. 300 кв. м са за основен ремонт. За радост сградата е застрахована.
 
Цял ден пожарни коли кръстосваха града. Паника обаче нямаше. 
 
„Съветът ми към гражданите е да ходят далеч от сградите. Апелирам да си огледат комините, посъветва директорът на пожарната в Кърджали - гл. комисар Христо Тодоров. 
 
Според властите в Кърджали трусът там е усетен със сила между 4,5 и 5 по скалата на Рихтер.
 
Ямбол също беше един от регионите, в които земетресението предизвика паника сред населението. 
 
Няма пострадали и сериозни материални щети в ЯмболЖертви, пострадали и сериозни материални щети в града и региона обаче няма. Земният трус е усетен най-силно по високите етажи на жилищните сгради. Затова в първите минути след труса, стотици хора напуснаха жилищата си, за да търсят спасение на открито. Хората вече се много по-спокойни, увери кореспондентът на Нова ТВ Цеца Алексова. 
 
Няма засегнати язовирни стени и е запазена целостта на големите инфраструктурни обекти. Това успокои директорът на пожарната - главен комисар Николай Николов. 
 
Учени: Вторичните трусове могат да продължат дългоТези земетресения могат да продължат и доста дълго, защото основното земетресение е доста силно. Възможно е някои от тях да бъдат усетени и в най-южните части на България, но това не трябва да плаши хората, защото това е един нормален процес”, обясни за Нова ТВ Лилия Димитрова от БАН. 
 
Тя посъветва още да бъдат укрепени всички мебели, които биха могли да се разлюлеят силно и дори да паднат. Най-сигурното място, по нейни думи, е там, където са носещите елементи. Не е лошо и човек да има подготвена раница с най-нужните неща, при каквото и да е бедствие. 
 
Повече подробности за земетресението ще намерите във видеата.