Вече дължи на „Газпром” над 3 млрд. долара

В Киев не са доволни от предложената от ЕС пътна карта за разрешаване на газовия спор с Москва. Украинското правителство настоява да получи уверения, че цените ще бъдат понижени преди изплащането на дълга за руските доставки.

 

Несъгласието на украинската страна изрази финансовият министър. „Те очакват първо да платим и после да обсъждаме. Това не ни харесва, заяви Олександър Члапак, цитиран от Франс прес.

 

След тристранни преговори в Берлин еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че вижда шанс за постигане на споразумение до 1 юни. Москва вече заплаши, че ще спре доставките на синьо гориво в началото на юни, ако Украйна не заплати предварително за месеца, след като общите й задължения към „Газпром” вече надхвърлят 3 млрд. долара.

 

Украйна не е плащала от ноември миналата година. Европейският план предвиждаше доставчик и потребител да се съгласят на компромис, при който Украйна да плати първоначално само 2 млрд. долара на руския доставчик „Газпром”.

 

До новата газова криза се стигна след смяната на властта в Киев. Когато проруски настроеният президент Виктор Янукович бе свален през февруари и заменен от прозападно ориентираната опозиция, Русия отмени дадените преди това отстъпки на Украйна за цената на газа. Така горивото поскъпна до 485 долара за 1 000 куб. м., което е една от най-високите ставки в Европа.