„Газпром” подава към Украйна нормални количества, въпреки че ултиматумът на Москва изтече

Газовите доставки от Русия за Европейския съюз остават стабилни. „Газпром” подава към Украйна нормални количества, въпреки че ултиматумът, който Москва даде на Киев, изтече. До 9 часа тази сутрин Украйна трябваше да плати задълженията си за синьо гориво в размер на 4 милиарда долара.


Тристранните преговори с посредничеството на Брюксел бяха прекратени, но ще бъдат възобновени тази вечер или утре, съобщи говорител на Европейската комисия.


Преговорите се водят за промяна на договора от 2009-та година, който задължава Украйна да купува точно определено количество газ от Русия, независимо дали се нуждае от него или не. В същото време Киев плаща 485 долара за хиляда кубични метра - най-високата цена в цяла Европа.


Москва намали цената до 270 долара, когато президентът Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Евросъюза, но след свалянето му я повиши отново.


Спорът за газовите доставки е в сърцето на кризата между Москва и Киев. Ако проблемът ескалира, може да се стигне дори до замразяване на мирните усилия след седмици насилие в източна Украйна.


Повече по темата гледайте във видеото.