Лидери на водещите групи призоваха европейските ръководители да го изберат в името на демокрацията

Подкрепа за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Еврокомисията потвърдиха представители на основните групи в Европейския парламент, предаде Франс прес.

 

„Има нарастваща подкрепа за Жан-Клод Юнкер на всички нива”, обяви новият председател на Групата на Европейската народна партия Манфред Вебер пред медиите след среща с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той предупреди, че това е ясно послание към европейските лидери за опасност от институционална криза, ако изберат друг кандидат.

 

По думите на Вебер бившият премиер на Люксембург се ползва с подкрепата на мнозинството в ЕП, предаде БГНЕС. Това потвърди и председателят на Групата на социалистите в парламента Ханес Свобода, който заяви, че в името на основните принципи на демокрацията държавните и правителствени ръководители трябва да уважат резултатите от изборите и да дадат шанс на Юнкер.

 

Кандидатурата на Жан-Клод Юнкер срещна съпротивата на някои лидери на ЕС, включително британският премиер Дейвид Камерън. Сред основните обвинения срещу него е това, че той е прекомерен федералист.

 

Манфред Вебер припомни, че Великобритания е само един от 28-те членове на Евросъюза и няма право на вето над номинацията на Юнкер.