Нестандартната практика е на път да прерасне в ожесточен обществено-политически спор

Бездомните хора са проблем за по-големите градове в света, където властите разработват различни стратегии за подпомагане и настаняване на крайно нуждаещите се. Във Великобритания обаче обикновени жители прибегнаха до по-нестандартна практика, която е на път да прерасне в ожесточен обществено-политически спор

 

Живущите в сграда в централната част на британската столица решиха да поставят метални шипове около входовете си. С това те смятат, че ще спрат всички бездомници. Някои от местните ги окачествиха като паразити за Англия и определиха инициативата като особено успешна.  

 

Шиповете около луксозния жилищен блок в лондонския квартал "Садък" са с големина 4 см и са изработени от висококачествена стомана. От няколко дни в интернет тече онлайн подписка за премахването им, като до момента са събрани повече от 2500 подписа. 

 

В същото време в социалните мрежи бързо набират скорост групи, координиращи протести пред сградата под мотото "Хората не са гълъби и не умеят да летят". 

 

Представители на местния общински съвет заявиха, че не могат да направят нищо, тъй като техните правомощия приключват до границите на частния парцел. Преди години подобни шипове бяха поставени пред някои от големите хранителни вериги в Лондон, което предизвика серия от политически атаки към кмета Борис Джонсън. Сега той реагира веднага и поиска незабавното премахване на предпазните конуси, като ги определи като грозни, глупави и лош спомен от средновековна Англия. 

 

С или без шипове по входовете на сградите статистиката сочи, че броят на бездомниците в Лондон се е увеличил с над 40% за последните няколко години. Дали проблемът ще се окаже добре дошъл за евроскептичните настроения във Великобритания, остава да разберем. 

 

Репортер: Николай Барулов