30-те километра защитно съоръжение бяха изградени за 6 месеца и струват общо близо 9 милиона лева

До три дни оградата по границата с Турция ще бъде изцяло готова и ще бъде предадена от армията на МВР. 30-те километра защитно съоръжение бяха изградени за 6 месеца и струват близо 9 милиона лева. 

 

Целта на съоръжението е да спре нелегалните имигранти.

 

Изграждането на предпазната ограда започна с разчистване на терена през октомври миналата година. От януари досега са поставени хиляди пана с мрежа и 540 километра режеща тел. Всичко това е дело на 140 военнослужещи.

 

Няма, според мен, друга структура за толкова време  при такива цени да реализира такова съоръжение”, коментира военният министър Ангел Найденов.

 

Общата стойност на материалите за оградата е 7,5 милиона лева. Още близо милион и половина са разходите на армията, които остават за нейна сметка.

 

30-километровата ограда по границата с Турция е построена в най-трудно достъпния терен, откъдето минават огромна част от нелегалните имигранти. По нейното протежение има 22 такива портала, чрез които ще се обслужва поддръжката ѝ и от другата страна.

 

Според военните вратата по никакъв начин не улеснява преминаването на нелегалните имигранти.

 

След предаването на оградата на МВР полицаите ще бъдат пренасочени към други места по границата. Идеята е бежанците да се пренасочат към граничните пунктове, вместо да влизат през зелена граница.