Разследване трябва да каже дали машината е свалена, или става въпрос за инцидент

Няколко са версиите за разбилия се малайзийски самолет в Украйна. Тепърва ще има разследване, за да се установи дали е свален, или става въпрос за инцидент.

 

За момента основната версия е, че самолетът е свален, въпреки че няма доказателства за това. 

 

Практически всички спекулират върху тази версия. Фактът, че е летял на повече от 10 000 метра височина говори, че трябва да е свален с военна техника”, коментира международният редактор на Нова ТВ Момчил Минков. 

 

Киев категорично отрича военновъздушните ѝ сили да са стреляли по самолета.

 

Украинското външно министерство обвини проруските бунтовници за свалянето на самолета, защото това се случи в размирната Източна Украйна. 

 

Бунтовниците от своя страна отричат да са замесени. Но пък твърдят, че разполагат с черната кутия на самолета. 

 

Журналистката от Донецк Валерия Дубова заяви за Нова ТВ, че според някои източници самолетът може да е свален с ракета от зенитен комплект „Бук”.

 

Първата ни информация беше, че в 16:20 ч. местно време е прекъсната връзката с малоазийски авиолайнер. После постъпи допълнителна информация, че този самолет е паднал недалеч от границата в Донецка област. Това е в зоната на антитерористичната операция и не е на територията, контролирана от силовите структури на Украйна”, заяви Валерия Дубова.

 

Според журналиста Александър Богоявленски има няколко неща, които правят впечатление в кадрите, които се разпространиха в социалните мрежи.

 

„Никъде не се вижда пушек. Когато самолет е взривен във въздуха, има експлозия, следва горене, тоест ще видим траекторията на падане. А такава няма. Това означава, че може да е имало експлозивна декомпресия във въздуха. И самолетът да е паднал в следствие на структуран разпад, още във въздуха”, коментира Александър Богоявленски. 

 

Той отхвърли твърденията, че самолетът е летял в коридор за военни самолети. 

 

Предстои международно разследване на инцидента. 

 

Повече по темата и мненията на експертите - гледайте във видеото!