През 2012 г. багерите разрушиха близо 40 незаконни сгради край яз. Ивайловград

На фона на акцията в Стара Загора, вече две години митичното митничарско село Ставри Димитрово прилича на депо за строителни отпадъци. След като Нова ТВ първа показа незаконните вили на брега на язовир Ивайловград, държавата започна да ги събаря.

Още по темата

 

През 2012 г. багерите влязоха във Веселото село и разрушиха близо 40 сгради и стотици огради и барбекюта. Единственото, което остана от някогашното министерство на веселбата са камъните. Спасен беше само параклисът, който багерите не посмяха да съборят.

 

Две години след началото на акцията в Ставри Димитрово са останали едва 15-тина сгради. По думите на зам.-кмета на Любимец има около 7 законни постройки, за други 4 – 5 се водят дела.

 

Сградата на някогашното училище в някогашното село Ставри Димитрово е една от малкото, за които съдът се произнесе, че е законна. Днес собствениците възстановяват съборената си ограда. Но след багерите в Ставри Димитрово вече почти няма жива душа, с изключение на няколко къмпингуващи на брега на язовира. И те обаче не се радват на лунния пейзаж тук.

 

Разчистването на строителните отпадъци тук се бави две години, защото община Любимец няма пари. Нужни са около четвърт милион лева. Не е ясно и чия е земята. Има спор дали е на НЕК или е на „Язовири и каскади”. Просто държавата няма акт за държавна собственост.

 

Най-рано строителните отпадъци ще бъдат разчистени догодина.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов