"Имам една мечта, която не успях да постигна - да видя самостоятелно управление на БСП", заяви Станишев

На 48-ия конгрес на БСП, на който партията избира нов председател, Сергей Станишев направи равносметка за времето, в което бе начело на левицата.

 

"Този конгрес е различен. Той е натоварен с много очаквания и огромна отговорност. От работата и посланията днес зависи бъдещето на БСП и бъдещето на България”, с тези думи Станишев започна повече от едночасовата си реч. 

 

"За първи път след промените реализирахме пълен и успешен управленски мандат за БСП през периода 2005-2009 г. Нещо, с което партия ГЕРБ досега не може да се похвали. Да, после понесохме тежка изборна загуба, но не заради липса на постижения и резултати от управлението”, коментира Станишев.

 

По думите му благодарение на БСП доходите и пенсиите у нас се вдигнаха, увеличени са фискалните резерви на страната, има растеж на икономиката, както и нови работни места. 

 

"В страната ни влязоха близо 25 млрд. евро чуждестранни инвестиции. Отново рекорд за България, поставен по време на предишното ни управление. Докато през мандата на ГЕРБ инвестициите останаха под 7 млрд. евро”, не пропусна да направи сравнение Сергей Станишев. 

 

Той продължи със сравнението между управлението на двете партии.

 

"Дори когато говорим за магистралите, които уж са най-големият успех на ГЕРБ. Дори и там сме по-добри от тях. До 2009 г. построихме 133 км магистрали, а те  - 111 км. Не пренебрегваме направеното от тях, но не бива да позволяваме да се забравя и отрича постигнатото от нас”, заяви Станишев. 

 

По думите му последната година е била най-трудната от всичките, които е преживял в политиката, тъй като на изпитание са били подложени доверието, волята и способността му да отстоява решенията си.

 

"На 5 октомври ни предстоят извънредни парламентарни избори. Важно е да кажем – БСП не влиза в следващите избори като победена партия. От тук нататък ще управляваме с други партии само и единствено, ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията и при ясно заявени и разбрани от обществото споразумения с партньорите”, коментира Сергей Станишев.

 

"За разлика от всички други претенденти за властта, ние сме единствената партия, която не преяжда с власт. Затова, дори да излезем в опозиция, ще получим доверието на хората отново”, на мнение е той. 

 

"Имам една мечта, която не успях да постигна като лидер на партията. И това е да видя самостоятелно управление на БСП. Да видя България променена и обновена след поне два мандата истински ляво, социално управление. Без коалиционни компромиси. Трябва да кажем ясно на хората – дайте ни силата да направим България справедлива и социална страна, без да се налага да правим повече компромиси”, заяви още в речта си Сергей Станишев.