Михаил Миков е получил 167 гласа, а Драгомир Стойнев - 126 от общо 744 гласували

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев отиват на балотаж. Миков получи 167 гласа, а Стойнев - 126. Общо са гласували 744 души, има един недействителен глас.

 

Разпределение на гласове между деветте кандидати за лидерския пост на БСП са: 

Още по темата

 

Михаил Миков – 167 гласа 

Драгомир Стойнев – 126 гласа

Корнелия Нинова – 119 гласа
Янаки Стоилов – 103 гласа
Мая Манолова – 83 гласа
Георги Гергов – 63 гласа
Красимир Янков – 46 гласа
Георги Кадиев – 29 гласа
Красимир Премянов – 7 гласа

 

Въпреки че се смяташе, че Стойнев е отслабил позициите си и на балотаж срещу Миков ще се изправи Мая Манолова, нещата се обърнаха. Стана така, че Манолова не зае дори третото място в надпреварата. Дали, как и защо са се преразпределили гласовете тепърва ще стане ясно. И Михаил Миков, и Драгомир Стойнев са сочени за хора, които държат подкрепата на Сергей Станишев.

 

Стойнев не пожела да коментира резултатите. Кратък коментар даде Михаил Миков.

 

"По-силно БСП, по-автентична лява политика. Повече уважавана и признавана като автентичен представител на интересите на българските граждани”, коментира Миков.

 

Иначе 48-ия конгрес на БСП започна с последната реч на Сергей Станишев като лидер на партията, която продължи повече от час. Отчетени грешки, макар и с не много конкретика. Последната една политическа година той определи като най-трудната за себе си. За пореден път Станишев размаха пръст на вътрешната опозиция, макар и без имена.

 

Темата за вината се прехвърли предимно върху опонентите. Сериозна част от последната лидерска реч беше посветена на ГЕРБ и вътрешнопартийната опозиция. Почти толкова вина за държавния, но и за партийния трус пое и довчерашния партньор - ДПС. 

 

"Другари, струваше ли си да носим цялата отговорност пред хората, без да са ни подкрепили достатъчно на изборите? Заедно с ДПС, след като добре знаем, че именно заради коалицията с тях платихме цената на тежката ни загуба през 2009 година”, заяви Станишев.

 

Той поиска подкрепа да оглави "Коалиция за България". Поиска и подкрепа за номинацията си за лидер на Европейските социалисти. Твърдите планове и политическите послания преляха в спомени и емоции. 

 

Вижте какви във видеото.