"Законът трябва да се изпълнява", категоричен е той

Аутопсията на 19-годишно момиче, което се удави в микроязовир край Пазарджик разгневи мюсюлманите от квартал „Изток”.  


„За нас ще е грехота, ако се направи аутопсия, защото те са затворени. Няма разлика в исляма”, разказа мюсюлманин от Пазарджик. Той отрече в града да има имами от Саудитска Арабия, които да проповядват исляма в района.


„Те са момичета на 18-19 години, но водата започва да ги дърпа и само две са успели да избягат от водата. Момичето се е заклещило под водата. Била е 15 минути под вода и се е удавила”, разказа една от жените за злополуката.


По закон на местопроизшествието е направен оглед, а доказателствата, които се събират, включват и аутопсия. От прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.


Хората в квартала са убедени, че чрез извършването на аутопсия на починалото момиче се погазват религиозните им права и заявиха, че е възможно да съдят България в Страсбург за погазване на религиозните им ценности.


„Законът трябва да се изпълнява. Аутопсия трябва да се направи, за да се види дали има някаква причина да се съмняват, че е взела опиати. Когато има млад човек, който си е отишъл ненавреме, при необичайни обстоятелства, това е задължително”, заяви в студиото на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски.


По думите му правенето на аутопсия е част от една проверка, свързана със събирането на доказателства и когато става въпрос за такива трагични обстоятелства, е абсолютно задължителна.


„В Закона за вероизповеданията има специален текст, който казва, че всички случаи, независимо от религиозните ритуали, чувства и практики, трябва да се изпълнява действащия закон”, добави още адвокат Марковски.


Повече по темата гледайте във видеото.